התנהלות המשטרה בשבועות האחרונים מוכיחה שיש צורך בשינוי כיוון של 180 מעלות בתפקודה. צעד ראשון להחזרת האמון צריך להיות פירוק יחידת הסיור המשטרתית – היס"ם, השני צריך להיות הקמת גוף ייעודי לכל מגזר, כמו השוטר יעקב שהותקף שדיבר עם האדמו"ר בקריית גת במקום לפזר את ההתקהלות בסוכתו
תמונות השוטר יעקב המקבל ברכה מהאדמו"ר מקרעשניף בקריית גת הציתה גל של מחאות ברשתות החברתיות. התחושה של רבים היתה שמדובר בהתרפסות בפני החרדים פורעי החוק. העובדה היא, שמייד לאחר מכן ערך אותו שוטר חכם שימוע לרב, וגרם לפיזור ההתקהלות. למחרת בבוקר, ללא כוחות יס"ם או שימוש בכוח, פיזר שוב אותו שוטר חכם את ההתקהלות בסוכת הרב, בכוח מילותיו בלבד.
במעשה קטן זה הראה אותו שוטר כיצד צריכה ויכולה להראות משטרת ישראל במאה ה 21. משטרה שפועלת עם כל קהילה בהתאם לקודים שלה. שמשיגה אכיפה מתוך כבוד ומתוך הבנה עמוקה של הקודים של מגזר וקהילה.
לצערנו הרב, בעודנו חווים את אחד המשברים הלאומיים הנוראים בתולדותנו, משבר הקורע את הריקמה הדקה של החברה הישראלית, המשטרה, זרוע האכיפה המרכזית של החוק והסדר במדינה דמוקרטית, מתנהגת בצורה ברוטאלית ואלימה, כפיל בחנות חרסינה. נראה שהמוטו שלה הוא "מה שלא הולך בכוח, ילך ביותר כוח".
שוטר יס"מ מטיל בחוזקה דלי על ראשו של ילד חרדי אומלל, ומתנהג כאחרון הבריונים בקטטת בר. פרשי משטרה מכים באכזריות פנסיונרים נורמטיביים במשמרות מחאה ברחבי הארץ.
מובן שגישה זו לא התחילה בימי הקורונה. במשך עשורים פרסמו ארגוני זכויות האדם בישראל, ובראשם האגודה לזכויות האזרח, דו"חות קשים על אלימות משטרתית כנגד אזרחים מפגינים. האלימות גם עולה ככל שמהמפגינים רחוקים יותר מעולמם של השוטרים: נחת היד כבדה כנגד מתנחלים, חרדים, אתיופים, ואי אפשר שלא לציין את הציבור הערבי, במלאת עשרים שנה לאירועי אוקטובר, והשימוש בנשק חם שהביא למותם של 13 אזרחים. הרשו לי להוסיף, שלמעלה מחמישים שנה של שליטה צבאית באוכלוסייה אזרחית של מיליונים בשטחים, שרוב רובם של השוטרים הם בוגריה, תורמת מאוד לגישה זו.
יחד עם זאת, המצב הפוליטי המעוות הקיים כרגע, תורם גם הוא תרומה ניצחת להידרדרות באמון שרוחשים חלקים גדולים והולכים במשטרת ישראל. השר לביטחון פנים אמיר אוחנה, הנתפס הן על ידי תומכיו והן על ידי מתנגדיו כעושה דברו המוחלט של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נאשם במשפט פלילי חמור. כך אותו אוחנה, יכול מצד אחד לפגוע באמינות צמרת המשטרה ככזו שעשתה קנוניה עם גורמים פוליטיים כדי להפיל את נתניהו, ובאותו זמן, בלי להניד עפעף, לחזק את המשטרה כביכול ולקרוא לשוטרים להשליט "חוק וסדר" כנגד "האנרכיסטים". הוא עושה כל זאת, כשהוא מחזיק בידו את גורל הקריירה של כל אחד ממפקדי המחוזות במשטרה ושל מ"מ המפכ"ל, תוך שהוא דוחה שוב ושוב מינוי מפכ"ל קבוע (ועצמאי?), תוך שהוא מבהיר להם מהם הקריטריונים הברורים למינוי מבחינתו, ושיהיה ברור, מדובר בנאמנות לשלטון, לא במקצוענות.
יש צורך בשינוי כיוון של 180 מעלות בתיפקוד המשטרה. זהו תהליך שמגיעים אליו בכל רחבי העולם הדמוקרטי, ובראש ובראשונה בארה"ב, שלאחר אירועי המחאה בעקבות הרצח של ג'ורג' פלויד.
מדינה דמוקרטית חייבת משטרה שתדע לאכוף כיבוד החוק, אך היא חייבת להנות מאמון הציבור. צעד ראשון צריך להיות פירוק יחידת הסיור המשטרתית – היס"ם. זהו כוח אלים, ברוטאלי וחסר משמעת, ששוטריו מתנהגים כעבריינים – מנבלים את הפה, זולגים מהר לאלימות פיזית ושנואים על ידי כל מי שנתקל בהם. אין שום יראה כלפיהם, פשוט אותה הרגשת מיאוס כשעומדים מול ביריון.
הצעד הבא חייב לכלול הכשרה רבתי של כוחות משימה יעודיים לכל קהל רלבנטי – להגיע להידברות עם מנהיגות, להבין את הקודים החברתיים של האוכלוסייה, להכשיר קציני קישור אליה, וכמה שיותר שוטרות ושוטרים מתוך כל מגזר רלבנטי.
או במלים אחרות, תהיו יעקובים.